onsdag 23 april 2014

Instuderingsfrågor inför läxförhör onsdag 30 April

1. Förklara begreppet temperatur. Varför kan man jämföra termometern med en hastighetsmätare?
Se blogg 26 november och 27 november


2. Förklara utförligt varför en varmluftsballong kan sväva i luften. Se blogg 27 november 


3. Förklara vad som händer med ballongernas volym om jag lägger dem i en frysbox. Se blogg 27 november

4. Beskriv vattnets olika temperaturer genom att jämföra ytans temperatur med bottens temperatur både på sommar och vinter. Se blogg 11 december

5. Förklara varför det kan vara svårt att öppna frysboxen igen direkt efter att man stängt den. Se blogg 11 december.


6. Förklara vad man menar med den absoluta nollpunkten.Se blogg 11 december


7. Förklara hur orkaner, tyfoner och cykloner bildas. Se blogg 8 januari

8. Förklara varför hustak flyger av och hus kollapsar i starka vindar. Se blogg 8 januari

9. Förklara vad det är som påverkar att vi får olika väder. Utgå från orden: Solen, marken, vatten, berg, moln, dag och natt. Se blogg 14 januari.

10. Förklara och beskriv utförligt hur landbris och sjöbris uppkommer.

11. Redogör för vattnets olika former och fasövergångar.



7 kommentarer:

  1. 1. Temperatur betyder ju hur snabbt partiklar rör sig
    2. Varm luft stiger och då kan en ballong flyga
    3. Partiklarna fryser och går saktare och då blir volymen mindre
    4. 4 gradit vatten väger mest och därför brukar det alltid vara 4 gradit vatten på botten
    5. På grund av luft trycket
    6. Det är när allting står still
    7. Orkaner, Tyfoner ,cykloner bildas genom varmt vatten och vindar
    8. Högtryck söker sig till lågtryck
    //// elizia

    SvaraRadera
  2. 1.Temperaturen är partiklarna som rör sig olika snabbt eller långsamt.
    2.ballongen kan sväva på grund av densiteten.
    Om det är varmt så rör sig partilarna snabbt och då är densiteten liten och ballongen flyger lättare men om den är nerkyld så rör sig partiklarna sakta(hög densitet) och den kommer inte flyga lika lätt.
    3.De kommer krympa och partiklarna i ballongerna kommer bli tätare och röra sig saktare
    4.vatten som är 4grader Celsius sjunker, 0grader Celsius flyter och ”sommarvattnet” som är ungefär 15grader Celsius och kallare tills man kommer längre ner.
    //Hampus 8c

    SvaraRadera
  3. 1. Termometern kan jämföras som en hastighetsmätare på grund av att den visar hur fort molekylerna rör sig. När molekylerna rör sig snabbt skapas energi, vilket ger värme. Alltså, när luften är varm rör sig molekylerna fortare och temperaturen på termometen stiger på grund av rörelsen. När det istället är kallt rör sig molekylerna långsammare och stiger inte lika mycket på termometern. Då sjunker temperaturen.
    2. Varm luft expanderar, och det menas med att när den varma luftens molekyler börjar röra på sig tar de upp större plats än vanligt, och blir mycket lättare. Om man stänger in den varma luften i ett hölje i form av en varmluftsballong, stiger ballongen eftersom att luften inne i ballongen är lättare än vad den är utanför. Ballongens lyftkraft blir då också större än vikten på ballongen.
    3. När ballongen kyls ner får liften inuti istället mycket mindre volym. Det är fortfarande samma antal molekyler som innan, men kylan gör att molekylerna inte rör sig lika snabbt, alltså krymper ballongen.
    4. Vatten har som högst densitet, alltså att det är som allra tyngst, vid 4°C. På en djup havsbotten eller sjöbotten är temperaturen 4°C året om, sommar som vinter. Det beror på att det vattnet sjunker längst ner.
    5. Det skapas tryckskillnad mellan frysboxen som har nedkylda molekyler, och luften utanför. Då kan det vara svårt att öppna eftersom att lufttrycket måste jämnas ut.
    6. Den absoluta nollpunkten för ett ämne innebär att molekylerna i ämnet inte rör sig alls. Vattnets absoluta nollpunkt är -273°C.
    (Del 1)

    SvaraRadera
  4. 7. Orkaner, cykloner och tyfoner bildas över varmt vatten, 26-27°C varmt. När den varma fuktiga luften stiger uppåt, bildas åskmoln. Luft fylls på underifrån helatiden, och luftmassorna hamnar i rörelse. Eftersom att jorden roterar får även orkanen en rotation.
    8. Det har och göra med tryck. Om dörrar står öppna i ett hus och det stormar mycket är risken att det rasar samman. När luften passerar genom huset blir trycket i huset så lågt att hela huset trycks inåt. När vindarna blåser över ett tak blir trycket ovanför taket mycket lägre, och det gör att taket trycks uppåt. Då kan taket flyga av.
    9. Solen är vår stora energikälla, och utan den skulle inget på jorden fungera. Den värmer hav, land och luft, och när molekyler börjar röra på sig skapas tryckskillnader och luftmassor börjar röra sig. När vatten värms upp skapas vattenånga som såsmåningom kondenserar och blir till moln. Ibland bildas regnmoln genom att varm luft trycks upp på berg, och när den varma luften kyls ner bildas det regnmoln på grund av fukten i luften.
    10. Innan solen stiger upp på morgonen brukar det inte blåsa särskilt mycket. Det beror på att temperaturen på marken och temperaturen i vattnet har jämnats ut under natten. Men så fort solen stiger upp och värmer land så börjar det hända något. Vattnet tar lång tid att värma upp, mycket längre tid än att värma upp land, och det gör att det bildas skillnader i temperaturer. Eftersom att den varma luften på land stiger uppåt, bildas ett lågtryck på land och det blir som ett ”hål”. Då trycks den kalla luften från vattnet in mot land, eftersom att naturen vill jämna ut tryckskillnaderna i luften. Då skapas en vind.
    Samma process kan även ske på andra hållet, men då sker det istället när solen gått ner. Eftersom att solen har värmt vattnet hela dagen håller vattnet kvar värmen, långt efter att solen gått ner. Men marken däremot kallnar mycket fortare än vattnet. Då blåser vindar från land istället ut över havet, eftersom att den varma luften över havet stiger uppåt och den kalla luften från land vill fylla på hålen som bildas över havet.
    11. Vatten finns i tre olika aggregationstillstånd: Fast form, flytande form och gasform. När vattnet är i fast form rör sig partiklarna väldigt långsamt, och håller ihop. Det gör att ämnet blir fast, och inte sprider ut sig.
    När vattnet är i flytande form hänger partiklarna ihop lite lösare. De vill fortfarande hänga ihop, men nu kan man hälla ämnet och det rör sig mycket lättare.
    När vattnet är i gasform är partiklarna långt ifrån varandra. De håller inte ihop längre och de sprids ut i luften.
    (Del 2)

    SvaraRadera
  5. 1. Man kan säga att termometern är en hastighetsmätare för att den mäter hur snabbt atomerna rör sig för ju snabbare dem rör sig ju varmare blir det.
    2. För att i varmluftsballongen är det varmare luft än utanför och varm luft är lättare så då flyger den uppåt.
    3. Luftparticklarna rör sig långsammare och tar mindre plats och ballongen blir mindre.
    4. I botten av vattnet är det alltid 4 grader men längst upp kan det vara många olika temperaturer.
    5. Det blir svårt för att det är kallt där inne men när du öppnar kommer det in varm luft då blir det högt tryck och svårt att öppna boxen igen.
    6. 0 kelvin är -273 då är alla partiklar stilla dem bara vibrerar lite.
    7. Dem bildas när Varmt vatten med mycket energi ungefär 27 grader varmt Varm fuktig luft stiger uppåt och kyls ned Varm fuktig luft som kyls ned bildar regn och moln samt intensiva åskoväder. När den varma fuktiga luften omvandlas till regn så frigörs värme. Den värmen påverkar luften högst upp och den varma luften ökar i volym och bildar ett högre tryck. Luftmassor rör sig från högt tryck till lågt tryck, det börjar blåsa kraftigt.
    8. När det blåser så bildas ett undertryck under tacket och högt tryck över så taket flyger av.
    9.
    Solen: gör att det blir varmt
    Marken: värmer
    Vatten: där är det oftast milda vintrar och kyliga somrar
    Berg: vid berg är det oftast regnigt
    Moln: kallare
    dag: varmt
    natt: kallt
    10.
    11. Is vatten vatten ånga

    SvaraRadera
  6. 1. Temperatur betyder hastigheterna på partiklarna, desto högre temperatur desto snabbare rör de sig.
    2. Eftersom ballongen har varmluft betyder det att den varma luften kommer dra ballongen uppåt, eftersom varm luft är färre atomer väger det mindre och stiger.
    3. När ballongen läggs in i ett kallare område rör sig partiklarna långsammare och då blir volymen mindre, för att partiklarna studsar mindre mot kanterna.
    4. På sommaren är vattnet runt 20 grader, och på vintern är vattnet runt 0 - mindre grader, men på botten är alltid vattnet 4 grader och det är för att vatten som är 4 grader väger som mest.
    5. När man öppnar en kyl kommer det in varm luft i kylen och då blir trycket blir fel, då när man stänger rättar den till trycket och det tar en stund.
    6. Den absoluta nollpunkten menas att alla atomer står stilla och det kommer från Kelvinskalan och 0 K i vatten är -237 C.
    7. Dem bildas när varmt vatten med mycket energi ungefär 27 grader varmt. Varm fuktig luft stiger uppåt och kyls ned. Varm fuktig luft som kyls ned bildar regn och moln samt intensiva åskoväder. När den varma fuktiga luften omvandlas till regn så frigörs värme. Den värmen påverkar luften högst upp och den varma luften ökar i volym och bildar ett högre tryck. Luftmassor rör sig från högt tryck till lågt tryck, det börjar blåsa kraftigt.
    8. När det blåser över ett tak so blåser blåsten bort luften och det blir lite luft ovanför. Luften som är under taket försöker ta sig upp och ta platsen över taken. Den försöker ta den snabbaste vägen och då tar den med taket.
    9.
    10. Sjöbris uppstår på morgonen när stranden blir varm och varm luft åker upp i luften och luften över vattnet drar sig till över sanden. Landbris är samma sak fast det händer på kvällen när solen gått ner och det blåser utåt.

    SvaraRadera
  7. 11. Vatten kan ha tre olika former; Gasform (när de är så lång ifrån varandra som möjligt), Flytande form (När de är tillsammans men rör sig fritt) och Fast form (När de sitter tätt ihop och bara vibrerar lite).

    SvaraRadera